Tudomány

Napokon belül visszatér a kánikula

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kedden nyugat felől egy hidegfront érte el térségünket, ami lelassult a Kárpát-medence fölött, ezért még szerdán is marad a megszokottnál hűvösebb idő. A front tegnap elsősorban délnyugaton okozott jelentősebb mennyiségű csapadékot, ma pedig hazánk északkeleti harmadában várhatók zivatarok. Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Szerdán még 20-25 fokos maximumok várhatók, csütörtökre azonban a hidegfront továbbáll, és melegedés veszi kezdetét

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Holnaptól ugyancsak Nyugat-Európa felől egy anticiklon helyeződik Magyarország fölé, a hőmérséklet gyors emelkedésnek indul: a csütörtöki 23-28 fokos csúcsok után pénteken és szombaton már 26-31, illetve 24-32 fokot mérhetünk. A nagy eltérés oka, hogy újabb hidegfront ér el bennünket, a hét utolsó munkanapján elsősorban nyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, szombaton pedig országszerte több helyen számíthatunk csapadékra.

Elszórt esők és 30 fok körüli csúcsok jellemzik majd a vasárnapot és a hétfőt is, ez a gyenge hidegfront épp arra lesz elég, hogy fenti értékeken „megállítja” a felmelegedést, de csak átmenetileg. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis újabb hőhullám érkezik, jelen állás szerint a jövő hét elejétől 29-34 fokig kúszik fel a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik