Tudomány

Ezért ennyire veszélyes a búvárhajós utazás

Image Source / Getty Images
Image Source / Getty Images

Ahogy a 24.hu beszámolt róla, tragédiával végződött a Titan búvárhajó merülése a Titanic roncsaihoz, ez azonban egyesek számára cseppet sem volt meglepő. Mint kiderült, a mélytengeri utat szervező cég, az OceanGate tengeri műveletekért felelős igazgatója már évekkel ezelőtt figyelmeztette a vállalatot, hogy baj lehet a merülésekből. James Cameron, aki több mint 30 alkalommal járt az óceán mélyén, pedig arról beszélt, hogy a Titanic roncsa a világ egyik legkönyörtelenebb helye.

De mégis mi teszi ennyire veszélyessé a mélytengeri utazást? Ezt a kérdést válaszolja meg a BBC cikke.

Vaksötét

Először is, az óceán mélye rendkívül sötét, ugyanis a napfény 1000 méternél tovább nem jut le a vízben. Egy korábbi, a Titanic roncsaihoz tartó expedíció résztvevői arról számoltak be, hogy több mint két órát merültek vaksötétben, aztán hirtelen a semmiből előtűnt a tengerfenék búvárhajójuk fényében.

A sötétség miatt a látótávolság roppant kicsi, ezért nagy kihívást jelent a jármű irányítása, különösen az akadályok kikerülése. Mindemellett a tájékozódás sem egyszerű a korlátozott látási viszonyok mellett, így eltévedni is könnyű.

Veszedelmes mélytenger

A sötétségnél azonban sokkal nagyobb problémát jelent a hatalmas nyomás: 3800 méteres mélységben, ahol a Titanic maradványai fekszenek, nagyjából 40 megapascal nyomást kell kibírnia egy búvárhajónak, ami 390-szer több, mint a felszínen.

Mindezek mellett a tengeráramlatok is elsodorhatják a víz alatti járműveket, bár a szakértők szerint a Titanic közelében nincsenek olyan erős tengeráramlatok, amelyek veszélyt jelenthetnének a búvárhajókra.

Maga a hajóroncs viszont kifejezetten veszedelmes lehet. A Titanic maradványai már több mint 100 éve fekszenek a tengerfenéken, ez idő alatt pedig nagyon megromlott az állapotuk. A szakértők szerint a hajóroncs szétesőben van, bármikor válhatnak le belőle kisebb-nagyobb darabok, amelyek a búvárhajóknak ütközve súlyos károkat tehetnek a járművekben.

Kapcsolódó
Azonnal szörnyethalhattak az eltűnt búvárhajó utasai
A szakértők szerint olyan gyorsan robbanhatott be a hajó, hogy azt szinte fel sem fogták az utasok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik