Tudomány

Ezért gyengül le az űrhajósok immunrendszere

HUM Images/Universal Images Group via Getty Images
HUM Images/Universal Images Group via Getty Images

Tizennégy űrhajós közreműködésével végzett vizsgálattal derítették ki tudósok, hogy miért romlik a mikrogravitációs környezetben az asztronauták immunrendszere. A kutatás során olyan embereket vizsgáltak, akik 4 és fél – 6 és fél hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson – írja az MTI.

A kutatók megállapították, hogy a leukociták gén kifejeződése az űrutazás alatt gyorsan csökkent, de az űrhajósok hazatérése után ismét visszatért a normális szintre. Ez megmagyarázza, hogy az űrhajósok miért fertőződnek meg könnyebben az űrutazás alatt, mivel a kórokozókkal szembeni védekezésük meggyengül.

Mint Odette Laneuville, a kanadai Ottawai Egyetem molekuláris biológusa elmondta, a leukociták a csontvelőben termelődnek, majd a véráramba és a szövetekbe vándorolnak. Amint felismerik a szervezetbe jutott vírust vagy baktériumot, a kórokozó ellen antitestfehérjéket, ellenanyagot termelnek. Az antitestek termelését specifikus gének szabályozzák.

A kutatók a Kanadai Űrügynökség és a NASA űrhajósainak – 11 férfi és három nő – vérében vizsgálták meg a leukocitákat egy alkalommal a repülés előtt, négyszer az űrállomás fedélzetén töltött idő alatt és ötször a Földre való visszatérésük után. Eredményeik szerint a leukociták 247 génjének kifejeződése az űrben a normális szint egyharmada volt. A csökkenés már az űrben töltött első néhány napban megtörtént, ám azt követően stabil szinten maradt.

A gének a normális működésüket általában az űrhajós visszatérését követő egy hónap alatt nyerték vissza.

Guy Trudel, a tanulmány társszerzője kiemelte: azt korábban is tudták, hogy az űrben megváltozik az immunrendszer működése, például lappangó vírusok, mint a herpeszvírus, vagy az övsömört okozó vírus aktiválódását is észlelték. Ennek mechanizmusát azonban csak most fejtették meg. A kutatók úgy vélik, a gének viselkedése azért változik meg, mert a Föld gravitációjának hiányában a vér a test alsó részéből a felső részébe áramlik át.

Emellett az is kiderült, hogy az űrhajósok nyálukkal és vizeletükkel több vírust bocsátanak ki, ami növeli a fertőzés kockázatát. A vizsgálatok az űrutazás agyban okozott változásaival is foglalkoztak. Az űrutazás egyéb dokumentált hatásai között szerepel a csont- és izomsorvadás, a szív- és érrendszeri változások, a belső fül egyensúlyi rendszerének problémái, valamint egy szindróma, ami a szemet érinti. Az űrben tapasztalható nagyobb sugárterhelésből eredő rákos megbetegedések kockázata is megnő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik