Tudomány

Eldöntötte a Földet az emberiség

Egy új tanulmány alapján 1993 és 2010 között közel 80 centimétert változott a Föld dőlése – írja a Space.com. A jelenség hátterében a felszín alatti víz kiemelése állhat.

Az érintett periódusban fajunk 2150 gigatonnányi vizet távolított el a bolygó kérgében lévő természetes víztározókból. Ekkora mennyiségtől a globális óceán szintje 6 milliméterrel emelkedne meg.

A szakértők a Föld forgási pólusát érintő változásokat modellezték. Ez a pont nem állandó, a forgási tengely évente métereket tolódhat el, többek között az éghajlathoz kapcsolódó folyamatok, így a gleccserek olvadása miatt. Az adatok csak akkor illeszkedtek a megfigyelésekhez, ha a kutatók a kiszivattyúzott vizet is hozzáadták a képlethez.

Úgy tűnik, a felszín alatti vizek kivonása miatt 78,5 centimétert tolódott el a pólus.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az éghajlattal kapcsolatos okok közül valójában a felszín alatti vizek újraelosztása gyakorolja a legnagyobb hatást a forgáspólus elmozdulására” – mondta Ki-Veon Szo, a Szöuli Nemzeti Egyetem geofizikusa és a csapat tagja. A kutatók következő célja annak kiderítése, hogy a pólus eltolódása kihat-e a klímára.

vitacopS / Getty Images

Az adatok azt is feltárták, hogy a Ráktérítő és az északi sarkkör, illetve a Baktérítő és a déli sarkkör közötti területekről eltávolított víznek van a legnagyobb hatása a bolygó dőlésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik