Tudomány

Elveszett emberi populáció nyomaira bukkantak

Egy új tanulmány alapján 68-86 ezer éves emberi maradványokat őriz a laoszi Tam Pà Ling barlang – írja az IFLScience. A kutatók szerint a leletek a Homo sapienstől, nem pedig közeli, ősi rokonunktól, a gyenyiszovai embertől származnak.

Amennyiben a megállapítások igazak, úgy a Tam Pà Ling-i csonttöredékek a legkorábbi emberi maradványok Délkelet-Ázsiában, és sokat elárulnak a korai migrációról.

Az érintett, ősi populáció valószínűleg nem lett sikeres, és idővel elbukott.

Az első ősi leleteket 2009-ben fedezték fel a barlangban, a csapat ezúttal egy koponya- és egy sípcsontdarabot vizsgált. „A Tam Pà Ling kulcsszerepet játszott az Ázsián keresztül történő modern emberi vándorlás történetében, de jelentőségét és értékét csak most ismerik fel” – mondta Dr. Fabrice Demeter, a Koppenhágai Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

A barlangban valószínűleg nem éltek emberek, a maradványok csak besodródtak ide. A lelőhelyen kőeszközöket eddig nem fedeztek fel. Egyes szakértők korábban felvetették, hogy a maradványok egyetlen nagy áradással kerülhettek a Tam Pà Lingbe, ezért a helyi leletek datálása nem megbízható. A kutatók ugyanakkor most igazolták, hogy az üledékek lassan, rétegenként épültek fel, a csapat rétegtani módszerekkel és állati fogak elemzésével határozta meg az emberi csontok korát.

Ryan Obermeier / 500px / Getty Images Illusztráció.

A régészeti és genetikai vizsgálatok alapján a Tam Pà Linget is érintő korai migráció sikertelen volt. Hogy a térség ősi lakói végül miért tűntek el, rejtély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik