Tudomány

Könyörgött a tolvaj, hogy vegyék vissza az elcsent tárgyat, mert átok sújtja

Pompeii nevének hallatán azonnal a Vezúv végzetes kitörése, és az embereket betemető gyilkos hamu jut az emberek eszébe. Arról viszont ritkábban szól a fáma, hogy a városhoz egy átok is kötődik. A legenda szerint időszámításunk előtt 79-ben a Vezúv azért pusztította el a települést, mert lakosai erkölcstelenek lettek és nem tisztelték isteneiket.

Nem merik megtartani

A Pompeii-t sújtó átok pedig azokra a helyszínre látogató turistákra is kihat, akik úgy döntenek, hogy egy kis szuvenírrel a zsebükben indulnak haza.

Ezek az elcsent tárgyak azonban rendre visszakerülnek a helyükre.

Hogy hogyan? A tolvajok küldik vissza nem ritkán olyan levelek kíséretében, amelyek az eredeti tulajdonosok bocsánatáért esedeznek, továbbá balszerencséről, balesetekről, sérülésekről és anyagi károkról számolnak be. Olyan dolgokról, amelyek azóta történtek velük, amióta hazavittek egy tárgyat Pompeii-ből.

Átok ül a szuveníreken?

Az egyik legemlékezetesebb üzenet egy magát csak Nicole-nak nevező nőtől származik, aki mozaikcsempéket, amforatöredéket és egy kis darab kerámiát küldött vissza levelében: „Kérem, vegyék vissza őket, negatív energiák társulnak hozzájuk”. Nicole azt állította, 36 évesen mellrákja lett, kétszer is. „Nem akarom, hogy a családom és a gyerekeim tovább szenvedjenek az átoktól” – írta a nő, aki mélyen megbánta tettét.

És esete nem egyedi: a régészeti parknak az évek során több mint 200 ellopott tárgyat küldtek vissza, és idővel a vezetőség úgy döntött, hogy az ezeket kísérő levelekből kiállítanak párat – mementóként. Azóta jóval kevesebb „szuvenír” hagyja el Pompeii-t.

A Viasat History Elátkozott kincsek című dokumentumsorozata az egész világot beutazva, nemzetközileg elismert szakértőkkel próbálja megfejteni a lenyűgöző tárgyak mögött húzódó rejtélyeket. A sorozat hazánkban június 15-étől csütörtökönként 21 órától látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik