Tudomány

Karikó Katalin kapta idén a Neumann Professzori címet

BME – Geberle Berci
BME – Geberle Berci

2023-ban a Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, Karikó Katalin munkáját ismerte el a Neumann Társaság, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szenátusa a Neumann János Professzori címmel.

Az indoklás szerint a kitüntetéssel a kutatóbiológus több évtizedes munkáját díjazták, akinek tevékenysége ékes példa a biokémia és a modern biotechnológia gyakorlati alkalmazására, és jól mutatja e területek kiemelt fontosságát. Mint írják, a professzor és kutatótársai munkája megnyitotta az utat az mRNS készítmények mellékhatásmentes és magas hatásfokú alkalmazása előtt.

Eredményei közvetlenül hozzájárultak a hatékony SARS-CoV2 elleni vakcina kifejlesztéséhez, valamint az mRNS tumorellenes és géncserés terápiában történő felhasználásához, így kínálva lehetőséget emberek millióit veszélyeztető betegségek gyógyítására

— olvasható a közleményben.

A Neumann János professzori címet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együtt alapította azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárok és kutatók elismerésére, akiknek tudományos munkája kapcsolódik a Neumann János által elért eredményekhez, és kötődik a BME-hez.

A cím korábbi kitüntetettjei többek között: Lovász László, Szemerédi Endre Abel-díjas, illetve Székelyhidi László Leibnitz-díjas matematikusok, valamint Dan Schechtman Nobel-díjas vegyész és Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik