Farkas Norbert / 24.hu
Tudomány

Vasárnap az eső sem kizárt a maximum 27 fok mellett

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között valószínű.

Szombaton többnyire napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a Dunántúl egyes részein több lehet a felhő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében. Éjszaka általában derült időre van kilátás, de a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten lehetnek felhősebb területek, itt néhol záporeső is előfordulhat. Vasárnap napközben is ezeken a helyeken, illetve az északi területeken lehet összefüggő a felhőtakaró, másutt többnyire gyengén felhős, napos idő várható.

Ekkor a Tiszántúl északi felén, illetve a Dunántúl északi és nyugati részén alakulhat ki helyenként eső, zápor. Napközben többfelé megélénkül, szombaton az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén meg is erősödik az északi, északkeleti szél. Éjszaka átmenetileg mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8, 15 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél több fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között várható.

Ami Európa egészét illeti, a britek felől anticiklon nyúlik be a kontinens fölé, aminek hatására az északnyugati részen többnyire napos, száraz idő van. A magasnyomástól északra időjárási frontok vonulnak, ami miatt a Skandináv-félszigeten már többfelé fordul elő csapadék. Keletebbre, a Kelet-európai-síkság felett ciklon helyezkedik el, amelynek hidegfrontja a Kárpátokig húzódik. E front mentén keskeny sávban felhős az ég, és több helyen fordul elő zápor, zivatar.

Az említett anticiklontól délre labilis rétegződésű légtömeg helyezkedik el, ezért a szárazföldi területeken (főleg a hegyekben) záporok, zivatarok alakulnak ki, amelyeket néhol felhőszakadás és jégeső is kísér. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé kissé nedvesebb légtömegek érkeznek, általában napos időre van kilátás, északnyugaton viszont összeállhatnak a felhők.

Kapcsolódó
Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap
Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!