Tudomány

Nem a Mount Everest a világ legveszélyesebb hegye

Az 1920-as évek óta több mint 300 ember vesztette életét a Csomolungmán, azaz a Mount Everesten, a hegy legújabb áldozatai közé tartozik Suhajda Szilárd. Az idei mászási idény különösen veszélyes. Bár a világ legmagasabb csúcsa sokakat vonz, és ezért az extrém körülmények miatt többen életüket vesztik az expedíciók során, az arányokat tekintve nem a Mount Everest a világ leghalálosabb hegye – írja az IFLScience.

A Statista a Himalayan Database és a Mountain IQ adatait elemezve a 14 „nyolcezresre” fókuszált – ezek azok a hegyek, amelyeknek csúcsa legalább 8000 méterrel a tengerszint felett található. Az érintett hegyek mind a Himalájához és a Karakorumhoz tartoznak.

Az eredmények alapján a halálozási arányt tekintve a 8091 méter magas, nepáli Annapurna a legveszélyesebb.

Az 1900-as évek óta a 244 expedíción 72 haláleset történt a hegyen, a halálozási arány itt 29,5 százalék. Az Annapurna a tízedik legmagasabb hegy a bolygón, először 1950-ben mászták meg, 2022-ig 365-en érték el a csúcsát. Az Annapurna meghódítása nagyon nehéz, főleg a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok és a magas lavinaveszély miatt.

Halálosságát tekintve a harmadik legmagasabb hegy, a 8586 méteres, India és Nepál területén fekvő Kancsendzönga sem sokkal marad el, itt az arány 29,1 százalék. Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013-ban ezen a hegyen vesztette életét. A listán a K2 a harmadik, ez a 8611 méteres, Kína és Pakisztán területén húzódó hegy a Mount Everest után a második legmagasabb. A K2-n a halálozási arány 22,9 százalék.

Emad Aljumah / Getty Images

A Csomolungma 14,1 százalékkal „csak” az ötödik helyre ért oda, igaz, a szezont követően az arány megemelkedhet, idén ugyanis minden korábbinál több lehet a halálesetek száma. Ennek hátterében a szélsőséges időjárási viszonyok mellett a rekordszámban kiadott engedélyek állhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik