Tudomány bbc history

Ezért rabolták el Puskás Ferenc csapattársát

AFP
AFP

Egy 1963-as dél-amerikai turné során a Real Madrid labdarúgócsapat legendás játékosát, Alfredo Di Stéfanót kormányellenes gerillák rabolták el. Az argentin származású, de legnagyobb sikereit Európában elérő, nemzetközi színtéren kolumbiai és spanyol színekben is játszó Di Stéfanót minden idők egyik legjobb játékosaként tartják számon, aki Puskás Ferenc csapattársaként maradandót alkotott, és kulcsszerepe volt abban, hogy a Real az 1950–1960-as években egymás után ötször is elnyerte a bajnokcsapatok Európa-kupája sorozatot.

Alfredo Di Stéfano csapatával együtt egy nemzetközi labdarúgótornán vett részt Venezuelában, amikor caracasi szállodájából elrabolták. Az 1963. augusztus 20-i meccsen még pályára lépett, ám négy nappal később a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg, az ország kommunista pártja katonai szárnyának gerillái a hatalmukba kerítették. Az emberrablók mindössze három nappal később sértetlenül szabadon bocsátották, hiszen céljuk nem az volt, hogy kárt tegyenek a „Szőke nyíl”-nak becézett csatárban, hanem minél nagyobb publicitást akartak szerezni az ügyüknek.

A tornát mindenesetre így is elvesztették a madridiak, Di Stéfano nélkül nem voltak elég ütőképesek, hazatérve azonban az 1963–1964-es szezonban is könnyedén begyűjtötték a spanyol trófeát.

(Kiemelt képünkön a Real Madrid csapata 1962-ben.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik