Tudomány

Ez a világ legdrágább kardja

A XVIII. század második felében élt Tipu szultán kardja lett a történelem legdrágább ilyen fegyvere, sőt a legmagasabb összegért elkelt indiai műtárgy, miután egy árverésen a remélt 2,5 millió helyett

a kard 17,5 millió dollárért, azaz 6,068 milliárd forintért kelt el egy árverésen

– írja az IFLScience. A kard Tipu hálószobáját díszítette, harcban nem használta, bár az akkoriban legerősebb, Wootz acélból készült. Az arany markolatot bonyolult jelzések borítják, a pengén pedig különböző feliratok találhatóak, melyekben többek között az „uralkodó kardjának” nevezik a fegyvert. A kard Tipu 1799-es legyőzésekor került a brit David Baird vezérőrnagy tulajdonába.

STR / AFP Tipu szultán kardja egy korábbi tulajdonosának kezében

A Múlt-kor.hu cikke szerint a muszlim Tipu apjától, Haidar Alitól örökölte a dél-indiai Májszúr trónját, aki az addig uralkodó hindu dinasztiától ragadta el a hatalmat. Életerős, energetikus, bátor, harcias és kegyetlen volt – elvégre hívő muszlimként uralkodott egy többségében hinduk lakta terület felett. Egyik kedvelt mondása volt, hogy jobb két napig tigrisként élni, mint kétszáz évig birkaként.

Erős és gazdag államot igyekezett formálni Májszúrból, alattvalói pedig jó okkal félték haragját – ahogyan szomszédai és India más uralkodói is, akik szövetségre léptek a britekkel ellene. Májszúr lerohanása 1799 februárjában kezdődött, és az ellnállást hamar felszámolták. Május 4-én, a döntő roham után, egy nagy halom holttest alatt találták meg a hősiesen küzdő Tipu élettelen testét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik