Tudomány

Ki nem találná, mi lassíthatja az öregedést

Getty Images
Getty Images

Az időszakos böjt rendkívül népszerű táplálkozási trenddé vált az elmúlt években. Ennek több formája létezik, az egyik leggyakrabban alkalmazott, ha minden nap csak egy pár órás időszakban veszünk magunkhoz élelmet. Az amerikai Michigani Egyetem kutatói egy friss tanulmányban megállapították, hogy a csillapíthatatlan éhségérzet potenciálisan öregedésgátló hatást válthat ki – írja a Science Alert.

A Scott Pletcher fiziológus és munkatársai által gyümölcslegyeken és rágcsálókon végzett kutatások azt sejtetik, hogy a kalóriakorlátozás meghosszabbíthatja az élettartamot és elősegítheti az egészséget. Korábbi kutatások során egyébként már sikerült megállapítani, hogy a gyümölcslegyek a betegségekkel kapcsolatos gének 75 százalékában osztoznak az emberrel, az anyagcseréjük és az agyuk felépítése pedig hasonlóságokat mutat az emlősökével.

Az elágazó láncú aminosavak (BCAA) olyan alapvető tápanyagok, amelyek fogyasztásukkor teltségérzetet váltanak ki. Így tehát több BCAA fogyasztásával csökken az éhségérzet. Hogy feltárják, hogyan hathat ez az öregedésre, a kutatók alacsony BCAA-tartalmú ételt adtak a muslicáknak.

Amikor a kutatócsoport közvetlenül aktiválta az éhségre adott válaszreakciókat kiváltó neuronokat, azt állapították meg, hogy az éhséget érző gyümölcslegyek tovább éltek.

Ezen aminosavak csökkentése azt is eredményezte a rovaroknál, hogy az éhségre válaszoló neuronjaik hisztonokat alakítottak ki, amelyek a DNS-t veszik körül speciális szerkezetben, és a génaktivitás szabályozásban van fontos szerepük. A kutatók szerint ezek a módosított hisztonok jelenthetik a kapcsolatot az étrend, az éhségre adott válaszok és az öregedés között.

Ugyanakkor az amerikai tudósok jelezték, hogy ezek még csak kezdeti kutatások, és sokkal több kísérletre van szükség ahhoz, hogy az emberekre vonatkozó tanulságokat állapítsanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik