Tudomány

Agyevő amőba terjedésére hívják fel a figyelmet

KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Agyevő amőba terjedésére hívja fel az Egyesült Államok északi államainak figyelmét az Ohiói Közegészségügyi Szövetség – írja a Live Science. A Naegleria fowleri nevű egysejtű jellemzően az ország déli részén fordul elő, a klímaváltozás miatt azonban egyre északibb területekre is eljut.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) információi szerint ez a kórokozó elsősorban a termőföldben és meleg édesvizekben (folyókban, tavakban) él, de esetenként akár a csapvízbe is bekerülhetnek. Az amőba az orron keresztül jut be az emberek agyába, majd agyhártyagyulladást idéz elő, amely szinte mindig halállal végződik.

Szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő, 1962 óta mindössze 8 esetről számoltak be, a Házipatika szerint Magyarországon az elmúlt két évtizedben nem jegyeztek fel ilyen típusú amőbafertőzést. Az Egyesült Államokban főleg Floridában és Texasban történnek ilyen megbetegedések, a 2010-es évek óta azonban északabbra fekvő államokban is számoltak be N. fowleri-fertőzésről, például Indianában, Iowában, Minnesotában és Észak-Karolinában.

Bár a kórokozó nagyon veszélyes, léteznek kezelések, amelyek képesek elpusztítani, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy gyorsan diagnosztizálják az orvosok. Az amőba okozta agyhártyagyulladás tünetei közé tartozik az erős fejfájás, szédülés, émelygés, hányinger és zavartság, amelyek 1-12 nappal az egysejtű szervezetbe jutása után jelentkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik