Tudomány

Így halt meg Krúdy Gyula

Wikipédia
Wikipédia
Krúdy Gyula élete során számos kalandba keveredett: huszár ellen párbajozott, elszökött és rengeteget mulatozott. Mindemellett sosem hanyagolta el az írást, több ezer művet alkotott meg, és a magyar irodalom egyik legjelentősebb írójává vált.

Krúdy Gyula, a magyar irodalom egyik legtermékenyebb írója 90 éve, 1933. május 12-én hunyt el Budapesten. Csupán 15 éves volt, amikor megjelent első novellája, élete során több mint 60 regényt, 3000 elbeszélést, ezernél több cikket alkotott – írja a Múlt-kor.

Megszökött az érettségi előtt

Nyíregyházán született 1878. október 21-én, diákéveiben megalapította a Nyíregyházi Sajtóirodát, hogy hírekkel lássa el a fővárosi lapokat. Érdekes életének első kalandja az volt, amikor érettségi előtt megszökött. A fiatal Krúdy azt találta ki, hogy Debrecenbe megy, ahol hírlapíróként dolgozik majd, terve azonban meghiúsult: egyik tanára megtalálta és hazavitte.

Az érettségi vizsga után egy ideig a nagyváradi Szabadság munkatársa volt, 1896-ban a millenniumi ünnepségekre Pestre utazott, és végleg a fővárosban maradt. Itt alakította ki sajátos életformáját, gyakran látogatta a bohémvilág kedvenc találkozó- és mulatóhelyeit, ezeken a helyeken teremtődött meg írásainak sajátos légköre és itt talált rá különc figuráira is.

Tizenkilenc éves korában már évente jelentkezett 2-3 kötettel és naponta jelentek meg írásai különböző lapokban. Fáradhatatlanul dolgozott, írás közben csak rövid cigarettaszüneteket tartott.

Párbaj és mulatozás

Bár népszerű író lett, az igazi ismertséget egy párbaj hozta meg számára – ennek oka az volt, hogy 1911-ben egy borozóban vagdalkozó huszártiszttől könnyedén elvette a kardját, és lovagias gesztussal átadta egy hölgynek. Ettől kezdve testi erejéről, soha nem nyugvó szerelmi étvágyáról, a szakácsművészet, a finom italok iránt érzett vonzalmáról, féktelen mulatozásairól legendák keringtek a városban.

Saját életéről így írt: „Hírlapírónak szöktem el a szülői háztól, vidéki színésznőbe bolondultam, boldog voltam, művész voltam, ittam, mulattam, szerettem, nem is tudom, hogy mi történt velem…”

Kétszer nősült, négy gyermeke született, anyagi helyzete ritkán volt stabilnak mondható, többször fenyegette a kilakoltatás réme. El kellett költöznie a Margitszigetről, ahol 1918 óta lakott, utolsó éveit szegénységben, nehéz anyagi körülmények között élte.

1933 tavaszán állapota rosszabbodott, anyagilag is mélypontra került, az író május 12-én, hajnalban hunyt el, nevét számos utca, közintézmény, étterem őrzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik