Tudomány

Sörfőzésre is vehettek ki szabadságot az ókori egyiptomiak

Az ókori egyiptomi források néha a korabeli mindennapi élet egészen izgalmas aspektusaira világítanak rá. A British Museumban őrzött, 514988001-es jelű kőtábla például egy jelenléti ív, amelyen többek között azt rögzítették, hogy ki milyen kifogással nem vette fel a munkát – írja az IFLScience.

A mészkő lelet II. Ramszesz uralkodásának 40. évében (időszámítás előtt 1250), az esztendő 280. napján készült. Az elülső oldalon 24, a hátulsón pedig 21 sornyi újegyiptomi hieratikus írás olvasható. Mindkét oldal jobb szélén 40 név található oszlopokba rendezve, amelyeket balra feketével írt dátumok követnek.

A legtöbb dátum fölött piros színnel egy szó vagy kifejezés található, amely azt jelzi, hogy az érintett személy miért hiányzott az adott napon a munkából.

Az indokok közül több mai szemmel nézve igencsak érdekes, de olyanok is akadnak, amelyek napjainkban is megállnák a helyüket. Egy Szeba nevű személy például skorpiócsípés miatt jelentett beteget, Pennubnak pedig anyját kellett ápolnia. Több férfi felesége vagy lánya vérzése miatt maradt otthon, ami minden bizonnyal menstruációra utal. Emellett számos dolgozó azért vett ki szabadságot, hogy bebalzsamozza és bebugyolálja elhunyt hozzátartozóját.

Bruce Yuanyue Bi / Getty Images

Érdekes módon a sörfőzés is megjelent, mint ürügy. Noha ez manapság teljesen elfogadhatatlan lenne, a korszakban a sörfőzés gyakori és tisztességes kifogás volt. Az ókori egyiptomiak söre sokban eltért a mai italtól, egy sűrű, édes, tápláló folyadékot érdemes elképzelni, amelyet gyerekek is fogyasztottak, és sokszor az isteneknek mutatták be áldozatként. Nem volt ritka, hogy a béreket is sörben fizessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik