Peter Dazeley / Getty Images
Tudomány

Agyzsugorodást okoz a dohányzás

A napi rendszerességű dohányzás csökkenti az agy méretét egy 28 000 ember részvételével készült új tanulmány szerint – írja a Live Science. A tudósok már korábban is megfigyelték, hogy a dohányzók agyának átlagosan kisebb a térfogata, de eddig nem voltak biztosak benne, hogy a dohányzás okozza-e az agy zsugorodását, vagy az eleve kisebb aggyal rendelkezők nagyobb eséllyel szoknak rá a cigarettára.

A kutatásoknak köszönhetően viszont most már bizonyítékokkal támasztják alá az agyzsugorodás és a dohányzás közötti kapcsolatot. Az eredmények alapján a napiszinten dohányzó emberek agytérfogata átlagosan 7,1 köbcentiméterrel kisebb. Szürkeállományuk, amelyben az agysejtek találhatók 5,5 köbcentiméteres, a neuronokat összekötő idegrostokból álló fehérállományuk pedig 1,6 köbcentiméteres csökkenést mutatott.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a leszokás visszafordíthatja a térfogatvesztés folyamatát, azonban az agy feltehetőleg sosem nyeri vissza egészséges méretét. Mivel az agy zsugorodása kapcsolatban van az olyan betegségek kialakulásával, mint az Alzheimer-kór, a tudósok szerint elképzelhető, hogy a dohányzás is összefügghet ezen kórságokkal.

Ajánlott videó