Tudomány

Személyre szabott, rák elleni mRNS-vakcinát teszteltek

Ígéretesnek bizonyult egy személyre szabott, a hasnyálmirigyrák egy agresszív formája ellen kifejlesztett mRNS-vakcina első fázisú klinikai tesztje – írja az IFLScience. Az eredményekről két tanulmányban számoltak be, amelyek itt és itt érhetőek el. A szakértők megállapították, hogy a védőoltás jelentős immunválaszt vált ki, és potenciálisan késlelteti a visszaesést.

A kemo- és immunterápiával kombinálva az egyénre szabott vakcina – az úgynevezett adjuváns autogén cevumeran – a betegek felénél jelentős T-sejtes választ váltott ki. 18 hónappal később egyiküknél sem mutatkoztak a rák progressziójának jelei, míg a vakcinára nem reagáló csoportban a kiújulásig eltelt idő mediánja 13,4 hónap volt.

A kutatók abban bíznak, hogy a megközelítés új terápiás utat nyithat meg a hasnyálmirigyrák egy közismerten agresszív és nehezen kezelhető formája, a duktális adenokarcinóma esetében. A jelenlegi kezelési módszerek közé tartoznak a műtétek és a gyógyszerek, de ezekkel csak korlátozott sikerek érhetőek el.

Luis Alvarez / Getty Images Illusztráció.

Az immunterápia egyik típusa, amely az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert, és forradalmasította a rákkezeléseket, az immunellenőrzőpont-gátlók (ICI) néven ismert gyógyszereket foglalja magában. Az ICI-k úgy működnek, hogy az immunrendszert a mutálódott fehérjék, az úgynevezett neoantigének felé irányítják, amelyek a daganatok felszínén jelenhetnek meg. Sajnos a hasnyálmirigyrák általában nem reagál erre a kezelésre.

A legutóbbi kísérlet ugyanakkor azt mutatja, hogy a duktális adenokarcinóma neoantigénjeire szakosodott T-sejtek aktiválhatóak a személyre szabott mRNS-vakcinával.

A vizsgálatban 16 páciensen végeztek el műtétet, hogy eltávolítsák a daganatot. A minták felhasználásával a csapat személyre szabottan készítette el az mRNS-vakcinákat, kilenc héttel az operáció után pedig az oltásokat immunterápiával, majd négy héttel később kemoterápiával kombinálva alkalmazta.

Bár az alanyok száma alacsony, az első eredmények biztatóak. A szakértők szerint rövidesen a következő kísérleti fázis is elindul majd.

Nem ez az első alkalom, amikor személyre szabott mRNS-vakcinákat használnak a rákkezelésben. A megközelítés korábban ígéretesnek bizonyult a bőrrákkal, valamint a fej- és nyaki rákokkal kapcsolatos tesztekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik