Tudomány

Akár öt éven belül vakcina készülhet a rák ellen

MTI / Vajda János
MTI / Vajda János

A koronavírus ellen kifejlesztett mRNS-vakcinák hihetetlen mértékben felgyorsították az eddig gyógyíthatatlan betegségek ellenszerének kutatását, sőt, akár öt éven belül vakcina készülhet rák ellen is – ezt nyilatkozta a Guardiannek Paul Burton, a Moderna gyógyszeripari vállalat orvosigazgatója.

Az idehaza elsőként a hvg.hu által szemlézett cikkben az áll, hogy vezető kutatók egyetértenek abban, 2030-ig elkészülhetnek azok a vakcinák, amelyek képesek meggyógyítani a rákot, a kardiovaszkuláris és autoimmun betegségeket, valamint más ritka és eddig gyógyíthatatlan betegségeket. Ennek legfőbb oka, hogy a koronavírus-világjárvány miatti kutatások hihetetlen mértékben felgyorsították a tudósok munkáját – 15 évnyi előrelépés történt meg egy-másfél év alatt.

Paul Burton szerint a Moderna is intenzíven dolgozik a különféle tumorok révén kialakult rákfajták ellenszerén.

Meglesz a vakcina, és nagyon hatékony lesz, sok százezer, ha nem több millió életet fog megmenteni

– fogalmazott a szakember, aki szerint egyetlen injekció többféle légzőszervi betegség ellen is hatásos lesz, köztük a koronavírus és az influenza ellen is, az mRNS alapú terápia pedig hatékony lehet több ritka, ma gyógyíthatatlan betegséggel szemben, mivel így képesek megtanítani a sejteknek annak a fehérjének az előállítását, amely kiváltja az immunválaszt a betegség ellen. Ezzel a technikával az mRNS-alapú rákvakcina figyelmeztetné az immunrendszert, ha a rák növekedni kezd a testben, így az immunrendszer képes lenne úgy elpusztítani azt, hogy közben megkíméli az egészséges sejteket.

Kiemelt kép: Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. április 12-én. MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik