Tudomány

Robotkígyót mutatott be a NASA

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Részletesebben is bemutatta a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) korábban bejelentett robotkígyóját – írja az IFLScience. Az eszköz a tervek szerint egy nap a Szaturnusz Enceladus nevű holdjára fog eljutni, amelyen aztán az élet nyomait keresheti majd. Az égitest felszínét jégpáncél borítja, ez alatt azonban egy vízóceán rejtőzik, amelyben adottak lehetnek a körülmények az élet számára.

Az Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) igen vékony és hajlékony, ami alkalmassá teheti arra, hogy áthatoljon az Enceladus jégkérgén. A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy hasonló szerkezetet később a Holdon vagy aszteroidákon is bevethetnek, de a földi barlangok és gleccserek feltérképezésében is segíthetnek az ilyen gépek.

Képes olyan helyekre is eljutni, ahová más robotok nem tudnak

– mondta Matthew Robinson, a JPL munkatársa. A szakértő hozzátette, bár egyes szerkezetek jobbak egy bizonyos típusú terepen, az EELS alapötlete az, hogy mindenre képes legyen. „Ha olyan helyekre megyünk, ahol nem tudjuk, mit találunk, akkor egy sokoldalú, kockázattudatos robotot akarunk elküldeni, amely felkészült a bizonytalanságra, és képes önállóan döntéseket hozni” – nyilatkozta a kutató.

A 100 kilogrammos és 4 méter hosszú EELS 1.0 rendszeres helyszíni tesztjei folyamatban vannak, a kísérletek minden egyes fordulója után módosításokat hajtanak végre a gépen. Hiro Ono, a JPL szakértője szerint több tucat tankönyv szól arról, hogyan kell négykerekű járművet tervezni, ám autonóm kígyórobotok létrehozásáról nincsen tankönyv. „Nekünk kell megírnunk a sajátunkat. Most éppen ezt tesszük” – mondta.

A fénysebességgel haladó parancsok legalább 72 perc alatt jutnak el a Földről az Enceladusra, így a közvetlen utasítások nem jöhetnek szóba. Ehelyett az eszköznek autonóm módon kell szembenéznie a veszélyekkel és az akadályokkal.

A cél az, hogy 2024 végére a robot készen álljon a bevetésre. Még ha sikerül is elérni ezt az ambiciózus célt, az EELS-nek valószínűleg sokáig kell várnia, mire elindulhat a küldetése. Bár a NASA tervez missziót az Enceladushoz, ennek megvalósítása hosszú időbe telhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik