Tudomány

Meglepően könnyen elűzhetők a rémálmok

Nisian Hughes / Getty Images
Nisian Hughes / Getty Images

Régóta foglalkoznak már a tudósok a rémálmok kutatásával, melyek eredményeként kiderült, hogy akár neurodegeneratív betegségeket is jelezhet előre, ha gyakran tör ránk a lidércnyomás. Most azonban arra is megoldást találhattak, hogyan űzhetjük el a rossz álomképeket – írja az IFLScience.

Egy friss kutatás szerint bizonyos hangok hallgatása alvás közben segíthet ezek megfékezésében. A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány szerint nem fontos, hogy különleges hang legyen, elég ha olyan hanghatást választunk, amelyhez nappali pozitív emlékek társulnak. Ezt a terápiát célzott memória újraaktiválásnak (targeted memory reactivation, TMR) nevezik.

Lampros Perogamvros vezető szerző szerint a kutatás bizonyítja, hogy jelentős kapcsolat van az álmokban megélt érzelmek és az érzelmi jólétünk között.

Egy korábbi kutatás azonban kiemelte: még hatásosabb a kezelés, ha azt képi próbaterápiával (IRT) ötvözik.

A 36 rémálom-zavarral diagnosztizált beteg esetében a lidércnyomás gyakoriságának csökkenését és a boldogabb álomérzet növekedését tapasztalták a két terápia ötvözésével. A heti rémálmok száma a vizsgálat végén több mint 15-ször kevesebb volt, mint a tesztek előtt.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a felnőtt népesség körében nagyjából 4 százalék szenvedhet krónikus rémálmoktól. A gyakori rossz álmok a fent említettek mellett összefüggésbe hozhatók a rossz minőségű alvással, ami számos egészségügyi problémával, többek között szívbetegséggel, depresszióval és elhízással hozható összefüggésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik