Tudomány

Súlyos betegséget jelezhetnek a gyakori rémálmok

Lotus Carroll / EyeEm / Getty Images
Lotus Carroll / EyeEm / Getty Images

Azoknál a gyermekeknél, akik sűrűn tapasztalnak rémálmokat az éjszaka során, jóval nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak demenciát vagy Parkinson-kórt későbbi életük során – írja az IFLScience a Birminghami Egyetem friss tanulmánya alapján.

Abidemi Otaiku klinikai neurológus tanulmányának kiinduló adatait az 1958-as British Birth Cohort felmérés megállapításai szolgáltatták. A tanulmány során a kutató arra a következtetésre jutott, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek tartósan nyugtalanító álmokat tapasztaltak, 76 százalékkal nőtt annak kockázata, hogy 50 éves korukra kognitív károsodás lép fel.

Ennél is megdöbbentőbb, hogy a rémálmokat tapasztaló gyermekeknél közel hétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór felnőtt korukra.

A neurológus egyébként már 2022-ben is közzétett egy tanulmányt, amely már a felnőttek esetében is megállapította, hogy a sok rémálom a Parkinson-kór kialakulásának fokozott kockázatával járhat.

Mint azt a kutató kifejtette, az egész feltevés arra a tényre vezethető vissza, hogy a rémálmok alvászavarokat okoznak. Ez pedig a kognitív hanyatlással összefüggésbe hozható hibás fehérjék felhalmozódásához vezethet az agyban, ami végül a fent említettekhez hasonló, súlyos betegségeket eredményezhet.

Alternatív megoldásként felveti, hogy a korai életszakaszban rendszeresen tapasztalt lidérces álmok befolyásolhatják az agy fejlődését és annak képességét, hogy későbbi életkorban ellenálljon a demenciának és a Parkinson-kórnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik