Tudomány

Geomágneses vihar alakulhat ki a Földön

A hétfői naptevékenység következtében geomágneses vihar fog lecsapni a Földre – írja a Space.com. Magyar idő szerint május 8-án, nem sokkal éjfél után egy hosszú, M1.5 kategóriájú flert produkált csillagunk, éppen bolygónk irányába. Az eseménnyel felszabaduló töltött részecskék már okoztak áramkimaradásokat.

A flert koronakidobódás is kísérte, az ilyen típusú naptevékenység során plazma szabadul fel. Az anyag május 10-én érheti el a Földet, közepes vagy erős geomágneses aktivitást idézve elő.

Ennek következtében látványosabbá válhatnak a sarki fények, akár a pólusoktól messzebb is felbukkanhatnak.

Magyarországon ezúttal nem számíthatunk megfigyelésre – idén már észlelték a fényeket hazánk területéről. Érdemes kiemelni, hogy az űridőjárás-előrejelzés nem egyszerű, ezért előfordulnak tévedések.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A geomágneses viharok esetenként a földi technológiát is megzavarhatják. Előfordul például, hogy a naptevékenység következtében akadozik a kommunikáció, vagy áramkimaradások jelentkeznek.

Csillagunk aktivitása egy megközelítőleg 11 éves ciklust követ, ennek vannak nyugodtabb és aktívabb időszakai. A Nap az elmúlt időszakban meglehetősen tevékenynek bizonyult, a jelenlegi ciklus maximumát 2025-ben érhetjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik