Tudomány

Hazugság terjed a himalájai sóról

MirageC / Getty Images
MirageC / Getty Images

Állítólag sokkal jobb a szervezetünknek a himalájai só az egyszerű konyhasónál, de valóban egészségesebb, és mitől rózsaszín? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az IFLScience cikke.

A himalájai só olyan ásványi anyagokat tartalmaz (például kalciumot, magnéziumot és cinket), amelyek a hagyományos sóból hiányoznak, mindezek mellett pedig vas-oxid is található ebben, ez adja a jellegzetes színét. Ezek az ásványi anyagok köztudottan elengedhetetlenek a szervezetünk működéséhez, így fogyasztásuk jótékony hatással lehet egészségünkre, ebből ered a szóbeszéd, miszerint a himalájai só egészséges.

Ez azonban nem több egyszerű marketingfogásnál, ezekből az anyagokból ugyanis olyan kevés található a himalájai sóban, hogy az semmilyen hatással nincs a testünkre.

A különlegesnek tartott só 96-99 százalékban abszolút megegyezik az egyszerű konyhasóval, így halálos mennyiséget kéne elfogyasztanunk belőle, hogy a benne rejtőző ásványi anyagok elkezdhessék kifejteni jótékony hatásukat.

Tehát a himalájai só semmivel nem egészségesebb, mint az egyszerű konyhasó, szóval ne kezdjük el mértéktelenül enni. Fontos odafigyelnünk rá, hogy ne együnk belőle sokat, ugyanis a só túlzott fogyasztása szívbetegséget, magasvérnyomást, vesekövet és agyvérzést is okozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik