Tudomány

Sarlóval akadályozták, hogy visszatérjen az eltemetett vámpír

Mirosław Blicharski / NCU
Mirosław Blicharski / NCU
A 17. században elhunyt nőt valamiért vámpírnak gondolták az eltemetői.

Régészek egy 17. században eltemetett nő csontvázára bukkantak Lengyelországban, akit a korabeliek vámpírnak hihettek, ezért a nyaka elé egy sarlót szúrtak, hogy az esetleges „feltámadás” esetén az levágja a fejét – írja a Business Insider.

A felfedezésben résztvevő Dariusz Poliński, a Nicolaus Copernicus Egyetem professzora elmondta, hogy a sarlót nem fektetve helyezték a nő nyakára, hanem oly módon, hogy amennyiben az elhunyt mégis felkelne, akkor az eszköz levágja a fejét vagy megsebezze a nyakát. A lengyelországi Pień községben felfedezett csontváz egy fiatal nőé, aki – a maradványok mellett talált selyem ruhadarabok alapján – az átlagembereknél magasabb társadalmi osztályból származhatott.

A feltárt sírban ugyanakkor nemcsak a nyak elé helyezett sarló volt meglepő, de a nő bal lábának nagylábujján egy háromszög alakú lakatot is találtak a régészek, ami szintén arra utal, hogy a testet eltemető emberek attól tartottak, hogy az elhunyt vissza fog térni a sírból.

A tavaly talált leleteket vizsgálatoknak vetik alá, a Krakkói Egyetem szakemberek például DNS-tesztekkel igyekeznek kideríteni, hogy ki lehetett pontosan a sarlóval a nyaka előtt eltemetett nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik