Tudomány

Három akasztást élt túl a férfi

Viszonylag jól ismert tény, hogy Ausztráliában egy időben több börtönkolónia is létezett, 1788 és 1868 között mintegy 162 ezer elítéltet szállítottak ide Nagy-Britanniából és Írországból. Közéjük tartozott Joseph Samuel, akit 1795-ben, mindössze 14 évesen ítéltek hét év börtönre rablás miatt. Samuel 1801-ben érkezett meg Sydney-be, élete ezt követően sem alakult túl jól.

1803. augusztus 26-án a szolgálaton kívüli Joseph Luker közrendőr egy bejelentésnek járt utána. Mary Breeze asszony arról számolt be, hogy lopás történt otthonában, a tolvajok feldúlták a házat, és több értéket is elvittek. Luker gyanúja egy másik rendőrre, Issac Simmonsra és Joseph Samuelre terelődött, előbbi brutális viselkedésével és bűnözőkkel való kapcsolatáról volt hírhedt.

Luker éjszaka, szolgálaton kívül akarta átvizsgálni a Breeze otthona mögötti bozótost, a nyomozás közben viszont meggyilkolták. Megcsonkított, vérbe fagyott holttestét másnap reggel találták meg, mellette a korábban ellopott tárgyakból több, valamint egy talicskakerék is előkerült.

Az eset megrázta a kis közösséget, és a katonaság bevonásával kezdődött átfogó vizsgálat. A nyomozás során Simmons és Samuel házában felfedezték azt a talicskát, amelyről a kerék származott. A szemtanúk arról számoltak be, hogy mások mellett a két férfit is látták Breeze otthonánál az ominózus éjszakán. Ugyan Simmons is gyanúba keveredett, de csak Samuel ismerte el a rablást, aki a gyilkosságot mégis tagadta. A férfit végül akasztásra ítéltek.

Schira Kosmin Rudi / EyeEm / Getty Images

A büntetést szeptember 26-án hajtották volna végre: egy szekérre állították, nyakába kötelet tettek. Amikor a kivégzésen részt vevő pap faggatni kezdte Samuelt, az elmesélte, hogy Simmons fogva tartásuk alatt beismerte a gyilkosságot, a jelenet komoly felbolydulást keltett a több száz fős tömegben.

Samuel alól ezután elhajtották a szekeret, a férfi elájult, a kötél ugyanakkor elszakadt, az elítélt így arccal előre a földre esett. Testét visszatették a szekérre, és új kötelet szedtek elő, ekkor azonban a hurok kioldódott, a tömegből pedig egyre többen hangoztatták Samuel ártatlanságát. A hóhér újabb kötelet hozott, de ez is elszakadt, a nézők ezután már a kormányzótól követeltek kegyelmet.

Ő a nép akaratának engedve isteni kegyelmet hirdetett, Samuel pedig elkerülte a halált. 

Az eset már csak azért is érdekes volt, mert a használt köteleket a korabeli standardnak megfelelően tesztelték.

Samuel szerencséje nem tartott sokáig. Bár felépült, Kings Townba küldték bányamunkára, innen 1806-ban, hét társával együtt próbált meg elmenekülni. A csónak állítólag elsüllyedt, a férfi pedig megfulladt, igaz, sosem találták meg a holttestét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik