Tudomány

Ősi struktúrákat találtak az Andokban

Egy új tanulmány alapján több mint száz, a spanyol hódítás előtti időszakra, azaz a prehispán korra datálható vallási helyszínt fedeztek fel Bolíviában – olvasható a Phys.org-on megjelent közleményben. A lelőhelyek ősi andoki kultuszokhoz kötődhetnek, a szakértők szerint az egyik struktúra különösen izgalmas.

Pablo Cruz, az Argentin Tudományos és Műszaki Kutatási Tanács munkatársa és kollégái a hegyvidéki Carangas régióra koncentráltak. A csapat műholdas felvételeket elemzett, egyes lelőhelyeket pedig a terepen is megvizsgáltak.

Marian Predescu / 500px / Getty Images

A helyszíneken több száz évvel ezelőtt koncentrikus kör alakú falakat alakítottak ki dombtetőkön, többnyire helyi anyagok felhasználásával. Összesen 135 ilyen gyűrűt fedeztek fel, mindegyiket 1250 és 1600 közé datálták.

A lelőhelyeken nagy mennyiségű kerámiatöredéket is találtak, a szakértők szerint az építmények szertartási célokat szolgáltak. Korábbi vizsgálatok feltárták, hogy a térség egykori lakói wak’ának nevezett rítusokat végeztek, amelyek a körkörös struktúrákhoz is kötődhettek.

Az egyik lelőhely, amelyet Waskirinek neveznek, mérete és bonyolultsága miatt kivételes.

A struktúra átmérője 140 méter, és két kör alakú falból áll. A két gyűrű össze volt kötve, és mindkettő sok kerámiadarabot tartalmazott. A szerkezet közepén egy tér is volt, amelyben szintén előkerültek töredékek. A szakértők szerint a kialakítás inka befolyásra utal.

A térséget a zord, hideg éghajlat miatt eddig keveset tanulmányoztak, a kutatók azonban úgy gondolják, hogy a struktúrák izgalmas vizsgálati területet jelentenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik