Tudomány

Évszázadok óta nem volt olyan meleg, mint az elmúlt nyolc évben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Föld napja előtt közzétette éves jelentését a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amelyben az éghajlatváltozás előrehaladását jelző, aggasztó tendenciákról számoltak be. A 2022-es év negatív rekordokat hozott a tengerszint emelkedésében, a gleccserek olvadásában és a hőmérséklet tekintetében is – írja az Euronews.

Az ENSZ ügynöksége szerint Európa 2022-ben megdöntötte a gleccserek olvadásának rekordját, az Antarktiszon pedig 2022 februárjában az eddigi legalacsonyabb szintre esett vissza a tengeri jég az eddigi feljegyzések szerint. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a globális tengerszint emelkedésének üteme az 1990-es évek eleje óta megduplázódott. Mindezek mellett pedig az óceánok is egyre melegebbek, a tárolt hő mennyisége 2022-ben új rekordot ért el.

A jelentés külön kitért a hőmérséklet emelkedésére is, mely szerint globálisan az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb 1850 óta, a hőmérséklet 1,15 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900-as átlagot.

A felmelegedés súlyosan érintette Európát is: tavaly több rekord dőlt meg Svédországban, az Egyesült Királyságban, Írországban és Németországban. A 2022-es nyár volt az eddigi legmelegebb az öreg kontinensen, valamint rekordot döntött a gleccserek jégvesztesége és a napsütéses órák száma is. Samantha Burgess, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese szerint

az eddig kibocsátott üvegházhatású gázok mértéke nagy valószínűséggel a 2060-as évekig fokozni fogja a negatív időjárási jelenségeket, függetlenül attól, hogy sikeresek vagyunk-e az éghajlatváltozás mérséklésében.

Ebben az is nagy szerepet játszik, hogy három üvegházhatású gázkoncentrációban is rekordot döntöttünk 2022-ben: a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid éves növekedése tavaly volt a legmagasabb 1980 óta.

A WMO szerint a gyorsuló klímaváltozás legsúlyosabb társadalmi-gazdasági hatásai közé tartoznak az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos problémák és a lakosság elvándorlása is. 2022-ben a jelentés szerint a szélsőséges időjárási események olyan gyorsan következtek egymás után, hogy a sokkok között kevés idő maradt a helyreállításra, ami tovább súlyosbította a helyzetet.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint jelenleg mintegy száz országban nincsenek megfelelő időjárás-előrejelző szolgálatok.

Pozitívum lehet ugyanakkor, hogy a zöld technológiák ára csökken – a napenergia és az elektromos járművek olcsóbbak, mint valaha. Ezért a főtitkár bízik abban, hogy ezek az éghajlatbarát megoldások hamarosan általánossá válnak. A jelentés külön kiemelte, hogy mindössze 32 olyan ország volt az elmúlt 15 évben, amely csökkentette kibocsátását, mégis növekedett a gazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik