Kovács Attila / MTI
Tudomány

Ragadozó madarakat öltek Mórahalomnál

Újabb ragadozó madarak estek illegális mérgezés áldozatául, a helyszín ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyében fekvő Mórahalom. A 24.hu információi szerint a területen illetékes Kiskunsági nemzeti Park kutyás keresőegysége eddig nyolc madár tetemét találta meg, a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.

Úgy tudjuk, az áldozatok többsége Magyarországon védett barna rétihéja és egerészölyv.

Az elmúlt években gyakran érkezik hír hasonló esetekről, amikor az elkövető mérgezett csalit szór szét a területen. Ezzel aztán válogatás nélkül elpusztít minden, a húsból fogyasztó állatot a macskáktól, kutyáktól kezdve a rókákon ár a madarakig. Az elkövető ilyenkor akár négyféle bűncselekményt is elkövethet: méreggel való visszaélést, orvvadászatot, állatkínzást, és amennyiben áldozata fokozottan védett faj egyede, természetkárosítást.

Az eddigi legdurvább esetre 2021 őszén derült fény, ekkor Tura környékén 7800 hektáron több mint 110 114 elpusztult állatot találtak, köztük nyolc védett faj 93 egyedét. Három, fokozottan védett faj is érintett, két barna kánya, egy hamvas rétihéja és egy egymillió forint eszmei értékű rétisas is áldozatul esett, csakúgy mint több róka, kutya és macska.

Kapcsolódó
Ennél több ragadozót még nem mérgeztek meg hazánkban
Négy hét után még mindig kerülnek elő mérgezett csalifalatok és elhullott állatok Tura környékén. Hazánk legnagyobb ragadozómérgezésében 7800 hektáron eddig 114 elpusztult állatot találtak, köztük nyolc védett faj 93 egyedét. Ki és miért tesz ilyet?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik