Tudomány

Megoldották a Tully-szörny rejtélyét

dottedhippo / Getty Images
dottedhippo / Getty Images

A Tully-szörny (Tullimonstrum gregarium) egy 300 millió évvel ezelőtt élt rejtélyes lény, amely 70 évvel ezelőtti felfedezése óta megosztja a tudósokat – írja a ScienceAlert. A különös élőlényt vizsgáló tanulmányok ugyanis nem értenek egyet abban, hogy a Tully-szörny gerinces, vagy gerinctelen állat volt-e, most azonban végre választ kaphattunk a hét évtizede fennálló kérdésre.

Mikami Tomojuki, a Tokiói Egyetem paleontológusa szerint számos bizonyíték cáfolja azt az elméletet, hogy a lény gerinces volt. Ezek közül a legfontosabb, hogy a nagyjából 15 centiméteres tengeri állat fejtájéka szelvényekre osztott volt, amely karakterisztika egyáltalán nem jellemző a gerincesekre.

Nobu Tamura / Wikipedia

Mikami és csapata tanulmányuk elkészítéséhez 150 Tully-szörny fosszíliát vizsgáltak meg 3D-s lézerszkenneléssel és mikro-CT-vel. A kutatás során kiderült, hogy az élőlény nem hordozza a gerinces állatokat ismertető jegyeket, így szinte biztosan kijelenthető, hogy gerinctelen volt. Ez a felfedezés azonban új kérdéseket is felvet: a gerinctelenek melyik csoportjába tartozott?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik