RTL
Tudomány

Laposföld-díjat kaphat Sebestyén Balázs

A Szkeptikus Társaság 2021. április 1-én jelentette be, hogy elindítja a Laposföld-díjat.

Ezt olyan személyeknek és szervezeteknek ítélnek oda, akiknek az adott évben mutatott munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és a tényeken alapuló gondolkodás tekintetében a legkárosabbnak vélik.

Két éve az „elismerést” az Orvosok a Tisztánlátásért csoport tagjai, Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József kapták, és bár 2022-ben Gődény Györgynek majdnem sikerült megvédenie a címet, végül Varga „Gyógygomba” Gábor nyert.

A Szkeptikus Társaság a kiválasztási folyamatba a közösséget is bevonta, a 2023-as díj elsőkörös szavazása április 17-én zárul le. A voksolás két héten át tartott, a 11 jelöltre összesen 1700 szavazatot adtak le.

Mint a társaság a Facebook-oldalán beszámolt, öt személy került be a döntőbe, minden érintett esetében indoklást is közzétettek:

  • Prof. dr. Bagdy Emőke:„A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elkötelezödésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran füszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.”
  • dr. Bogár László közgazdász: „A jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.”
  • dr. Máté Gábor: „A lelki traumák és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.”
  • Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna: „Félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.”
  • Sebestyén Balázs: „A tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.”

A győztesről a Szkeptikus Társaság tagjai döntenek majd egy belső szavazást követően. A végeredmény az elkövetkező napokban születhet meg.

Ajánlott videó