Belföld

Gödény Györgyék kapták az első Laposföld-díjat, megelőzték Schobert Norbit és Kásler Miklóst is

Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Idén először osztotta ki a Szkeptikus Társasága a Laposföld-díjat, amelyet az Orvosok a Tisztánlátásért csoport tagjai Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József kaptak meg.

A szkeptikusok.hu azt írja a díjról: „az ironikus elismeréssel egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt szeretne a Szkeptikus Társaság itthon is meghonosítani. Nevezetesen, hogy a tudományos szkepticizmust, tehát a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjat adományoznak azoknak, akiknek a munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és tényeken alapuló gondolkodás tekintetében, a legkárosabbnak vélik.”

Azt is írják, hogy a Gődény-Lenkei-Tamasi-Pócs négyes “a koronavírus-járvány ideje alatt széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért, illetve a vírusbagatellizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott kiemelkedő szerepükért” kapták meg az első díjat.

  • A második legtöbb szavazatot Kásler Miklós miniszter, a Magyarságkutató Intézet és Baltavári Tamás író-rendező, a Történelmi Animációs Egyesület elnöke kapták. A jelölés indoklása: “Korszakalkotó – sőt ÚJRAalkotó – tettükért, a pozsonyi csatáról készült történelemhamisító, tárgyi tévedésekkel tűzdelt, alacsony színvonalú végtermék elkészítéséért, mellyel sikerült nekik egy valóban jelentős történelmi eseményt, össztársadalmi szinten, a kaotikus tévhitek posványának jelentős mélységébe taszítani.”
  • A jelöltek közé felkerült Schobert Norbi és Szendi Gábor is. Előbbi a“ fonálférgek evolúciója terén végzett felülmúlhatatlan kutatási eredményeiért, a miazma-elmélet feltámasztásáért, valamint a szerves molekulák megismerése és a maszkviselés kapcsán folytatott fáradhatatlan önképző és nép(félre)nevelő tevékenységéért” került a jelöltek közé.

További részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik