Tudomány

Ötszáz napot töltött a föld alatt egy nő

Daniel Lozano Gonzalez / Getty Images
Daniel Lozano Gonzalez / Getty Images

Ötszáz napot töltött egy 70 méterrel a föld alatt található barlangban egy spanyol nő – írja az IFLScience. Beatriz Flamini, az 50 éves hegymászó 2023. április 14-én hagyta el azt a sziklaüreget, amelybe 2021. november 21-én ereszkedett le, ezzel új világrekordot állított fel.

Ezt az időt teljes egyedüllétben töltötte, senkivel sem találkozott, idejét kizárólag olvasással, testmozgással és kötéssel töltötte. A mélybe magával vitt két videókamerát is, amelyekkel rögzítette tapasztalatait. A felvételekből a jövőben dokumentum film fog készülni.

A barlangban töltött 500 nap alatt a világban zajló eseményekről sem értesült, így csak most tudta meg, hogy II. Erzsébet királynő elhunyt, illetve azt is, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Flamini saját bevallása szerint extrém sportoló és kizárólag az izgalom kedvéért csinálta az egészet, azonban akciója a tudományt is szolgálta, ugyanis a barlangban töltött idő alatt tudósok figyelték meg, milyen hatással van az elzártság az időérzékelési képességére és az alvásmintáira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik