Tudomány

Ezer atombomba erejével tört ki a tongai vulkán

2022 legérdekesebb geológiai eseménye az év elején bekövetkezett tongai kitörés, az eseményt az elmúlt bő egy évben számos kutatócsapat vizsgálta. Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai szigeténél fekvő víz alatti vulkán a század legnagyobb kitörését produkálta, egy friss tanulmány most segíthet még jobban megérteni a jelenséget – írja a The Guardian. A kutatók szerint a kitörés ereje a legnagyobb amerikai nukleáris robbantáséhoz mérhető.

A szakértők a szem- és fültanúk beszámolóira, valamint az árapálymérőkre, műholdakra, betört ablakokra és más források adataira alapozva kiszámították, hogy a 2022. január 15-én bekövetkezett, világszerte érezhető esemény valószínűleg öt robbanásból állt. Az utolsó ezek közül körülbelül 15 megatonna TNT-nek megfelelő energiát szabadított fel.

Ez a Hirosimára 1945-ben ledobott atombomba erejének mintegy ezerszerese, a geológiai esemény az 1954-ben, a Bikini-atollon felrobbantott Castle Bravo hidrogénbombával volt egyenrangú.

Sam Purkis, a Miami Egyetem munkatársa és kollégái szerint a katasztrófa egyszerre járt a sztratoszférát is elérő vulkáni füstfelhőket okozó kitörésekkel, valamint gőzrobbanásokkal, amelyek hangrobbanást és cunamit idéztek elő. A kutatók számítógépes szimulációi alapján Tofua szigetének nyugati partjainál akár 45 méter magas hullámok is kialakulhattak, ezt a műholdak és drónok adatai is alátámasztják.

Handout / Courtesy of Viliami Uasike Latu / AFP A cunami pusztításának nyomai Tongatapu szigetén.

A katasztrófában a becslések alapján hat ember halt meg, négyen Tongán és ketten Peruban, utóbbi országban a kitörés keltette magas hullámok váltak veszélyessé. Az áldozatok száma csak azért nem lett magasabb, mert sok érintett terület lakatlan vagy ritkán lakott, a koronavírus-világjárvány miatt pedig az üdülőhelyek le voltak zárva.

Az esemény okozta hullámok magassága egy tavalyi publikáció alapján a 90 métert is elérhette. A kitörés rekorder volt: egyetlen vulkáni esemény sem mértek még, amelynek hamufelhője ilyen magasra ért volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik