Tudomány

Nem emberi kéz alkotta ezeket a hatalmas járatokat

Tsvetelin Pavlov / 500px / Getty Images
Tsvetelin Pavlov / 500px / Getty Images

Óriási, rejtélyes alagutakat fedeztek fel Dél-Amerikában, valamikor az ezredforduló környékén – írja az IFLScience. A szakértők a vizsgálatok után azonnal kizárták, hogy a képződmények geológia folyamatok vagy emberi tevékenység útján jöttek volna létre, de akkor mégis hogyan alakultak ki ezek a rejtélyes járatok?

Heinrich Frank geológus professzor leereszkedett az egyik ilyen alagútba, hogy választ találjon a kérdésre.

Az alagút 4,5 fél méter hosszú volt, a falain pedig óriási karmok nyomait fedezte fel a geológus. A szakértők ezek alapján azt feltételezik, hogy a járatokat a térségben 8-10 000 évvel ezelőtt élő, elefánt méretű óriáslajhárok áshatták.

Frank és csapata több mint 1500 hasonló alagutat fedeztek fel, a leghosszabb a 600 méteres hosszúságot is meghaladja és majd 2 méteres a magassága. A járatokat feltehetőleg óriáslajhárok teljes csapata áshatta ki, és a munkálatok generációkon keresztül tarthattak.

Robert Bruce Horsfall / Wikipedia

Hatalmas méretük ellenére, egy 2018-as tanulmány szerint, az emberek vadászhatták ezeket az óriási lényeket. A kutatók az emberek és óriáslajhárok megkövült lábnyomainak vizsgálata után mutatták ki, hogy az emberek követték ezeket az emlősöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik