Tudomány

Ritka égi jelenséget láthatunk szombat este

Science Photo Library - ANDRZEJ WOJCICKI / AFP
Science Photo Library - ANDRZEJ WOJCICKI / AFP

Egy évtizedben egyszer, ha látni olyan jelenséget, amilyet március 25-én figyelhetünk meg az égen – írja az IFLScience.

Ekkor közelíti meg ugyanis bolygónkat a 2023 DZ2 jelű, 40 és 90 méter közötti méretű kisbolygó. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis az objektum biztonságos távolságban halad majd el, a Földtől nagyjából 173 ezer kilométerre.

A NASA hármas ritkasági fokozattal látta el az objektumot. Az amerikai űrügynökség becslése szerint ilyen méretű objektumok évtizedenként egyszer kerül csak a Föld közelébe. 

Richard Moissl, az Európai Űrügynökség bolygóvédelmi vezetője jelezte: nincs esély arra, hogy ez a várospusztító aszteroida becsapódjon a Földbe, a biztonságos távolság azonban nagyszerű lehetőséget kínál a megfigyelésre. A Nemzetközi Aszteroida Figyelmeztető Hálózat csillagászai ki is használják majd a lehetőséget.

Az északi féltekéről nézve az aszteroida egy lassan mozgó csillagnak tűnhet a délkeleti horizontnál, az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképtől keletre. A kisbolygó magyar idő szerint 20:52-kor lesz a legközelebb hozzánk, megfelelő kézi távcsővel pedig akár a civilek is megfigyelhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik