Tudomány

Ez lehet a poloskák elleni legjobb módszer

Senki sem örül az ősz táján újabban az otthonainkat ellepő „büdösbogaraknak”, amelyek rokonságukat tekintve valójában nem is bogarak, hanem poloskák. Ugyan nem csípnek, a kiskertekben viszont nagy kárt tudnak tenni a paradicsom-, a paprika- és a többi vetemény szívogatásával.

Az utóbbi időben több inváziós poloskafaj – mint például a márványos poloska (Halyomorpha halys) vagy a vándorpoloska (Nezara viridula) – is érkezett hazánkba, és mivel jól érzik magukat nálunk, tömegesen elszaporodtak. Míg a növénytermesztők egész szezonban bosszankodnak miattuk, addig a városban lakók többnyire csak ősszel találkoznak velük, amikor a telelőre vonulás időszakában nagy egyedszámban gyülekeznek lakások közelében, amivel sokak számára okoznak kellemetlenségeket.

Az ATK NÖVI kutatói most egy teljesen új megközelítésű csapdázási módszert fejlesztettek ki az említett poloskafajták ellen.

A saját tervezésű és kivitelezésű csapdatípus azon alapszik, hogy ezek a fajok szeptemberben, októberben, vagyis a telelőre vonulás időszakában olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést biztosítanak számukra. Ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember építette tereptárgyak, lakások. A kutatók által kifejlesztett csapdák mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására.

Monique Berger / Biosphoto via AFP

Ezért hatékony a fegyver

A fejlesztés során a csapdatesten belül elhelyeztek egy termosztáttal szabályozott fűtőlapot, amelynek segítségével a kísérleteik alapján meghatározott megfelelő hőmérsékletet folyamatosan lehet biztosítani, ezzel a poloskáknak kedvező telelőhelyet imitálnak. A csapdákat október folyamán helyezték ki egy poloskák által kedvelt telelőhely előtt, ahol főként márványos poloskák gyülekeztek nagy egyedszámban. A mesterségesen fűtött csapdák mellé fűtetlen kontrollcsapdákat is kihelyeztek.

A poloskák napszaki aktivitásuknak megfelelően a délutáni napos órákban szignifikánsan nagyobb számban vonultak be a fűtött csapdákba. Egy átlagos csapdázási napon, mindössze ötórás működés során a csapdázási terület közelében felvételezett márványos poloskák átlagos egyedszámának a 13 százalékát csalogatták be a fűtött csapdákba.

A szezon folyamán a növénytermesztésben alkalmazott illatanyagos csapdákon túl a most kifejlesztett új módszer ígéretes védekezési lehetőséget jelent a poloskák gyérítésére. A fűtött csapdák alkalmazása éppen abban az időszakban eredményes, amikor a feromoncsapdák hatékonysága lecsökken. Így a poloskák elleni védekezés hosszabb időszakra kibővíthető, ezzel is segítve a kártevők további gyérítését. Az új csapda teljesen környezetbarát, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot, és a lakosság által is alkalmazható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik