Tudomány

Amerikában hal meg a legtöbb újdonsült anya

globalmoments / Getty Images
globalmoments / Getty Images

A világjárvány megjelenése utáni második évben, 2021-ben jelentősen megugrott a szülések után történő anyai halálozás aránya az Egyesült Államokban – írja a Science Alert.

A statisztikák szerint összesen 1205 nő halt meg a terhesség alatt vagy röviddel a szülés után. Ehhez képest 2020-ban és az az előtti évben is jóval alacsonyabb volt ez a szám: 861, illetve 754 – közölte az Országos Egészségügyi Statisztikai Központ (NCHS).

Az adatszolgáltatás szerint a fekete nők több mint kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint fehér társaik.

Az amerikai anyai halálozási ráta az Egyesült Államokban a legmagasabb a kiemelkedő jövedelmű országok között. A 2021-es halálesetek száma a legtöbb volt az 1960-as évek közepe óta.

Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint az anyai halálozás a terhesség alatt vagy a szülést követő 42 napon belül bekövetkező, a terhességgel vagy annak kezelésével összefüggő vagy azt súlyosbító bármely okból bekövetkező haláleset.

Szakértők szerint az esetszámok emelkedésében a Covid-járvány jelentős tényező, de a társadalmi-gazdasági körülmények és a minőségi szülés előtti és utáni ellátáshoz való hozzáférés régóta fennálló hiánya sok fekete nő számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik