Tudomány

Ritka kincsekre bukkant egy fémdetektoros férfi

Tahreer Photography / Getty Images
Tahreer Photography / Getty Images

Ritka kincsekre bukkant egy történész fémkeresővel Hollandiában – írja a Live Science. A vizsgálatok szerint a tárgyakat nagyjából 800 évvel ezelőtt áshatták el, feltehetőleg egy háború idején.

A kincshalom 39 ezüst pénzérméből, négy arany fülbevalóból és két csík aranylemezből áll.

Lorenzo Ruijter, a leleteket felfedező történész elmondta, ilyen értékes tárgyakat csak a leggazdagabb, legmagasabb rangú emberek birtokoltak a középkorban. A szakértő úgy gondolja, még az is elképzelhető, hogy az ékszerek Hollandia grófnőjéhez tartoztak.

A kutatók megállapították, hogy a legújabb pénzérmét 1247-ben verhették. Ez a dátum közel áll Hollandia történelmének egy háborús korszakához, amely megmagyarázhatja, miért ásták el a kincseket. A történelem során gyakori volt, hogy az emberek elrejtették értéktárgyaikat a fegyveres konfliktusok idején, nehogy a fosztogató katonák birtokába kerüljenek.

Annemarieke Willemsen, a holland Nemzeti Régészeti Múzeum kurátora szerint az ilyen régi arany ékszerek nagyon ritka leletnek számítanak, mivel a középkorban az arany tárgyakat legtöbbször beolvasztották és újrahasznosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik