Tudomány

Mérgezés: rengeteg kutya került életveszélybe Magyarországon

Justin Paget / Getty Images
Justin Paget / Getty Images

Az elmúlt hetekben rengeteg kutya került életveszélyes állapotban, miután penészes diót evett fel a földről, amely ősszel hullott le és ottmaradt a fák alatt – olvasható a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közleményében.Az avas dióban található penészgomba mérgezést okoz, amely a megfelelő kezelés nélkül akár végzetes is lehet. A mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet. Aki ilyen tüneteket észlel a kutyáján, azonnal forduljon állatorvoshoz. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai arra kérnek mindenkit, különösen figyeljen oda a kutyákra, aki teheti, szedje fel és helyezze a kukába a penészes diókat.

Az Alpha-Vet Állatkórház Facebookon oldalán számolt be arról, hogy naponta átlagosan három kutya érkezik hozzájuk diómérgezés miatt. A FeliCaVet Állatkórház szerint a tulajdonosok ilyenkor gyakran azt hiszik, hogy kedvencünknek epilepsziás rohama lehet, ugyanis jellemzően remegéssel, tikkeléssel, inkoordinált járással, görcsökkel kísért tüneteket mutatnak a kutyák, amelyek a méreganyag felvételét követő 30 percen belül jelentkeznek (ritkán akár órákkal később).

A tünetek súlyossága és a kórjóslat nagymértékben függ a felvett mennyiségtől illetve a penész toxintermelő képességétől. A terápia minden esetben tüneti, ugyanis speciális kezelés nincs. Enyhe tünetek esetén görcsoldás és infúziós kezelés, súlyos esetben gyomormosás és akár egy hosszantartó mesterséges kóma fenntartása is szükséges lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik