Tudomány

Ez a világ legősibb elsüllyedt városa

Az elsüllyedt városok ősidők óta foglalkoztatják az embereket, gondoljunk csak Atlantisz legendájára. Ilyen települések ugyanakkor nemcsak a mítoszokban, hanem a való életben is léteznek, ezek közé tartozi Pavlopetri, amely a világ legősibb elsüllyedt városa – írja az IFLScience.

A település maradványai Görögországban, a Peloponnészoszi-félsziget közelében nyugszanak Pavlopetri szigetecskéjének közelében. A romok megközelítőleg 5000 évesek. Bár a modern korban már 1904-ben felfedezték a lelőhelyet, az első tudományos fektárásra több mint 60 évet kellett várni. Nicholas Flemming, a Southamptoni Egyetem régésze 1968-ban kezdte meg a 3-4 méteres mélységben nyugvó helyszín elemzését.

Az akkori vizsgálat alapján Pavlopetri legalább 15 épületből állt, és 300-szor 150 méteres volt. A kutatók utcákat és sírokat is felfedeztek, és kiderült, hogy a város déli irányban folytatódott. A szakértők leleteket is felhoztak, köztük kerámiaedényeket, obszidiánból és kovakőből készült pengéket, valamint kis bronzfigurákat. Ezek az időszámítás előtt 1650-1180 közötti periódusra, a mükénéi korra datálhatóak.

DroneSolutionsGreece / Getty Images Pavlopetri szigete.

A lelőhely igazán csak mintegy 40 évvel később vált ismertté. 2009-ben a Görög Kulturális Minisztérium, a Görög Tengerkutató Központ és a Nottinghami Egyetem egy ötéves projektbe kezdett, a vizsgálat során pedig arra jutottak, hogy a város valójában 9000 négyzetméteres volt.

Azt is megerősítették, hogy Pavlopetri a mükénéi időszakban lakott volt, de korábban, a bronzkorban, mintegy 5000-3000 éve is éltek itt emberek.

Ekkor a városnak 500-2000 lakója lehetett.

Azt továbbra sem tudni, hogy Pavlopetri miként merült el, egyes feltételezések szerint azonban egy földrengés miatt pusztulhatott el. Az esemény időszámítás előtt 1000-ben vagy időszámítás szerint 375-ben következhetett be.

Bár Pavlopetri az ismert víz alatti városokból a legkorábbi, léteznek ennél ősibb elsüllyedt települések. Ezek közé tartozik az izraeli Atlit Yam, amelyről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik