Tudomány

Elsüllyedt, ősi település nyugszik Izrael partjainál

Az izraeli Atlit Yam nem tartozik a világ legismertebb régészeti lelőhelyei közé, pedig egy egészen lenyűgöző helyszínről van szó. A terület a Haifa közelében fekvő Atlit térségében, 10 méterrel a felszín alatt, a tengerben található – írja az IFLScience.

A lelőhelyen egy neolitikumi település maradványai nyugszanak, a helyi közösség több ezer éve létezett.

Atlit Yamnál a holocén elején, bő 8000 éve telepedhettek meg az emberek. A korszakban a tengerszint jóval alacsonyabb volt, a régió pedig remek helyszínt biztosított a mezőgazdaság számára.

RnDmS / Getty Images

A maradványokat 1984-ben fedezték fel, azóta pedig több feltárást is végeztek itt. Atlit Yam kifejezetten nagy, 40 ezer négyzetméteres, a területen a búvárrégészek csont- és kőeszközöket, házakat, kutakat, sőt sírokat is találtak már. A korai mezőgazdaság különböző bizonyítékai is előkerültek: a háziasított juhok, sertések és kutyák csontjain kívül olyan lekerített kőstruktúrákat is találtak, amelyek karámként vagy kertként funkcionálhattak.

Eddig összesen 65 emberi csontvázra bukkantak, a testek többségét különálló sírokba temették el, de egy együtt nyugvó anya és gyermek maradványait is felfedezték. Utóbbi csontok a tuberkulózis legkorábbi bizonyítékai.

A település közepén hét nagy monolit áll, ezek egy forrást vettek körbe. A kutatók azt gyanítják, hogy az emlékműnél szertartásokat végeztek. További érdekesség, hogy az eszközöket elemezve olyan alapanyagot is kimutattak, amelynek forrása 10 kilométerrel távolabb helyezkedik el.

Atlit Yam viszonylag rövid ideig volt lakott, hogy az emberek végül miért hagyták el, arról megoszlanak a vélemények. Egyes szakértők szerint a tengerszint emelkedése állhatott a háttérben, mások egy ősi cunamira gyanakodnak. Izrael partjainál egyébként több elmerült ősi lelőhely is fekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik