Tudomány

Kihullik a hajunk, ha sokat idegeskedünk?

Varangkana Petchson / EyeEm
Varangkana Petchson / EyeEm

A haj elvékonyodása az öregedés normális velejárója, bizonyos élethelyzetek vagy egészségügyi tényezők azonban akár hirtelen hajhullást is okozhatnak. A Mayo Clinic non-profit szervezet szerint a stressz és a hajhullás összefügghet, különösen, ha az illető magas stressz-szintet tapasztal hétköznapjai során – írja a Live Science.

Bár a stresszel összefüggő hajhullás több típusa is átmeneti, aki hirtelen vagy foltokban jelentkező hajhullást észlel, mindenképp konzultáljon az orvosával. Ez ugyanis esetenként olyan alapbetegséget jelezhet, amely orvosi kezelést igényelhet.

A krónikus stressz és a hajhullás között régóta tudni lehet, hogy jelentős összefüggés van. Egy, a Nature folyóiratban megjelent 2021-es kutatás azt is megmagyarázta, miért. A kutatók stresszhatásnak tették ki az egereket, ami megnövelte azok kortizolszintjét, a szervezet stresszhormonját. Ezáltal az állatok szőrtüszői meghosszabbított nyugalmi állapotba kerültek, és inaktívak maradtak.

Ez azt okozta, hogy a haj nem nőtt, viszont továbbra is a megszokott ütemben hullajtották a szőrüket. A megnövekedett kortizolszint pedig azt is megakadályozta, hogy a szőrtüsző alatti sejtek egy GA56 nevű molekulát válasszanak ki. Márpedig ez aktiválja a szőrtüsző őssejtjeit, ösztönözve a növekedést. Ez azonban még nem ad választ önmagában arra, hogy mi történik az embereknél.

A szervezetünk megtámadhatja a hajhagymákat

Eva Proudman trichológus szerint három alapvető típusra osztható a hajhullás. Ezek közül az egyik az úgynvezett alopecia areata, amikor is az ember immunrendszere megtámadja a hajhagymákat. Ezt az effektust kiválthatják környezeti tényezők, például a stressz is. Ekkor foltokban kezd el hullani a haj, ám szerencsére ez a fajta alopecia nem maradandó, a haj helyreállhat és újra nőni kezdhet bizonyos idő után.

Ennél tartósabb hajvesztést okozhat a telogen effluvium, amikor is nagyszámú szőrtüsző szorul nyugalmi fázisba. Ennek következtében az ilyen típusú hajhullásban szenvedőknél több haj hullik ki hajmosás vagy hajmosás közben, és a haj érezhetően vékonyabbá válik. Végül ott van a meglehetősen ritkán jelentkező trichotillomania is, ami a szőrszálak kitépését célzó kontrollálhatatlan ingert jelenti.

Ez permanens hajhulláshoz és a hajhagyma gyulladásához is vezethet.

A stressz és hajnövekedés között tehát van kapcsolat, így ha idősebb éveinkre is terebélyes hajkoronát szeretnénk, érdemes megtanulni adekvát módon kezelni a stresszt. Emellett az életmód- és az étrendbeli változás is segíthet hajhagymáink megtartásában. Végül pedig ott van a lézeres hajterápia is, amely segíthet a szőrtüszők egészséges növekedési ciklusba való visszaállításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik