Tudomány

Tényleg különleges az ember és a kutya barátsága?

Boris Zhitkov / Getty Images
Boris Zhitkov / Getty Images

Gyakran hivatkozunk úgy a kutyákra, mint az ember legjobb barátja. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy tényleg lehet-e ennyire szoros a viszony az eb és a gazdája között, vagy inkább csak arról van szó, hogy az étel és a gondoskodás miatt ragaszkodnak az emberhez. Az elmúlt években számos kutatás látott napvilágot, amely ezzel a kérdéssel foglalkozott – írja a LiveScience.

Gregory Berns, a georgiai Emory Egyetem neurológusa kutyája halála után különösen kíváncsi lett arra, mit éreznek és gondolnak a kutyák. Ezért több ebet is betanított arra, hogy elviseljék az MRI zaját, míg elemzi az agyi aktivitásukat. A különböző szaghatások nyomán minden kutyának aktív volt a szaglással kapcsolatos agyi régiója, azonban a magasabb szintű mentális folyamatokhoz használt caudate nucleus terület csak az ismerős illatok kapcsán mutatott aktivitást.

Egy későbbi, 2016-os vizsgálat során, amelyben 15 kutyát tettek próbára, Bernsnek sikerült megállapítania, hogy 86 százalékuknál hasonló vagy magasabb volt a caudate-aktivitás a dicséret nyomán, mint az étel hatására.

Clive Wynne-nek, az Arizonai Állami Egyetem pszichológiaprofesszorának egy 2022-es kutatás során pedig azt is sikerült megállapítania, hogy a kutyák a gazdájukat részesítik előnyben az étellel szemben, ha több mint négy órán át otthon maradnak élelem és emberi társaság nélkül. A Peer J Life and Environment szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint az ebek tízből nyolcszor a gazdájukat választották a kaja helyett.

Végül pedig ott van bizonyítékként egy japán kutatás is. Takefumi Kikusui, Azabu Egyetem Állatorvosi Karának kutatójának sikerült megállapítania, hogy a kutyák könnyeket hullajtanak, amikor hosszú távollét után újra találkoznak a gazdájukkal. Az eredmények szerint a blökik csak a gazdájuknak tartogatják ezt a reakciót, a szimpla ismerősök miatt nem sírnak.

Még mielőtt azonban elbíznánk magunkat, Wynne kutatása rámutatott, hogy nem csak az emberekkel képesek ilyen mély érzelmi kapcsolatot kialakítani a kutyák.

Lényegében bármely faj tagjával képesek ilyen kapcsolatot, feltéve hogy az élete első három hónapjában találkoznak a másikkal

– mondta Wynne. Tehát, ha egy kölyökkutya egy farmon születik, ugyanolyan mély érzelmeket táplálhat egy birka, tehén vagy akár macska iránt, mint a gazda iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik