Tudomány

Magyar csillagász fedezte fel a Franciaországban becsapódó kisbolygót

Anton Petrus / Getty Images
Anton Petrus / Getty Images

Február 13-án hajnali 4 óra környékén egy aszteroida haladt el Európa felett, és bár nagyrészt elégett, néhány órával később egy francia kutatócsoport bukkant rá az égés után megmaradt meteoritra. A becsapódás jelentős fényhatással járt, amelyről több videó is készült. Az ember méretű égitestet néhány órával korábban egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel – írja az Infostart.

Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta: vasárnapról hétfőre virradóra Sárneczky Krisztián magyar csillagász, a Mátrában található Piszkéstetői Obszervatóriumból, egy dedikált keresőprogram keretében fölfedezett egy kisbolygót, amiről fél-egy órán belül kiderült, hogy hétfőn hajnalban ütközni fog a Földdel.

A felfedezéskor a Földtől nagyjából negyedmillió kilométerre, tehát már a holdpályán belül tartózkodott a kisbolygó. A számításoknak megfelelően magyar idő szerint reggel 4 óra környékén be is csapódott a La Manche csatorna térségében. A fénye bevilágította az éjszakát Dél-Nagy-Britanniában és Északnyugat-Franciaországban is.

A kisbolygó végül egy telihold fényességű légköri robbanással ért földet.

A csillagász szerint a dolog jelentőségét az adja, hogy az elmúlt húsz évben hétszer sikerült kisbolygót becsapódás előtt fölfedeznie a csillagászoknak. Ebből három az elmúlt 11 hónapban következett be, amelyek közül kettő a 25 éves tapasztalattal bíró Sárneczky Krisztián nevéhez fűződik.

A mostani bolygó végső elnevezése 2023 CX1 jelzés volt, és mivel nem tudják, hogy pontosan milyen összetételű volt, a tűzgömb robbanása alapján egy emberméretű, 1-2 méter átmérőjű kőszikla lehetett. A hátramaradt meteoritot Loïs Leblanc, egy 18 éves diák találta meg Franciaországban, teszi hozzá az Interesting Engineering.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik