Tudomány

Leonardo da Vinci évszázadokkal megelőzte a korát

Egy friss tanulmány alapján Leonardo da Vinci korát évszázadokkal megelőzve elkezdte megérteni a gravitációt – írja az IFLScience. A kutatók a legendás polihisztor vázlatait elemezték.

Egy egészségügyi mérnök feljegyzésekkel ellátott, háromszögeket ábrázoló vázlatokra bukkant da Vinci Codex Arundel című művében. Mory Gharibnak, a publikáció vezető szerzőjének az szúrt szemet, hogy az egyenlő szárú derékszögű háromszög átfogójára a tudósz az Equatione di Moti kifejezést írta. „Érdekelni kezdett, hogy mire célzott Leonardo a kifejezéssel” – mondta a szakértő.

A kutató kollégáival átfogó elemzés alá vetette a jegyzeteket, és kiderült, da Vinci a tömegvonzás jelenségét vizsgálta.

Kísérletei arra utalnak, hogy értette a gravitáció működését.

Vonatkozó vizsgálataiban egy egyenes vonalon mozgattak egy csöpögő kancsót. Da Vinci feljegyezte, hogy a cseppek az edénytől függetlenül, függőlegesen esnek le, a víz pedig gyorsulva zuhan.

Photo by Victor Ovies Arenas / Getty Images

Emellett azt is rögzítette, hogy a kancsó sebességétől függően milyen vonalat rajzolnak ki a cseppek. Arra jutott, hogy amennyiben az edény úgy gyorsul, ahogy a tömegvonzás gyorsítja a cseppeket, a mozgó kancsó és a víz egy egyenlő szárú háromszöget alkot. Ennél a résznél rögzítette da Vinci az Equatione di Moti kifejezést, amely a mozgások kiegyenlítődésére utal.

A polihisztor korát jóval megelőzve, az 1500-as évek elején kísérletezett a tömegvonzással, igaz, a nehézségi gyorsulást matematikailag nem jól számolta ki. Mindez nem meglepő, hiszen nem volt a méréshez megfelelő eszköze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik