Tudomány

Ezen a területen szinte folyamatosan villámlik

Villámlások szempontjából a bolygó legaktívabb régiója Venezuelában, a Catatumbo folyó és a Maracaibo-tó találkozásánál fekszik – írja az IFLScience. A térség éghajlati és topográfiai adottságai tökéletes környezetet teremtenek az éjszakai zivatarok számára, amelyek szeptemberben érik el maximumukat. A régióban az év napjainak mintegy felében szinte folyamatosan villámlik, a jelenségről a helyi őslakosok úgy gondolják, hogy a természet így fejezi ki tiszteletét.

A catatumbói villámlásokat egy ideje a tudomány is vizsgálja, többek között a NASA is folytat itt megfigyeléseket. Úgy tűnik, a Karib-tenger felől érkező meleg, nedves levegő úgy ütközik a hegyek hideg környezetével, hogy az kedvezzen a villámoknak.

Christian Pinillo Salas / Getty Images

A térség gyakori villámlásai miatt a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A területen évente négyzetkilométerenként nagyjából 250, azaz összesen mintegy 1,6 millió villámcsapás történik.

A zivataros napok száma 140-160, ilyenkor akár nyolc órán keresztül is tarthat a villámlás. A jelenség miatt néha nappali világosság uralkodik éjszaka.

A környék egyedisége miatt veszélyes is, viszonylag gyakoriak a villámok miatti halálesetek. A legnagyobb kockázatnak azok teszik ki magukat, akik a vízre emelt cölöpházakban laknak. A régióban mintegy 20 ezer halász él, akik gyakran bádogkunyhókat építenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik