Tudomány

Befalazva élte életét a középkori nő

Dr. Lauren McIntyre, a Sheffieldi Egyetem munkatársa és kollégái úgy gondolják, Lady Isabel Germané az a csontvázat, amelyet 2007-ben Yorkban feltártak – írja a BBC. A nő egy 15. századi remete volt, akinek maradványait 666 további csontvázzal együtt a York Barbican nevű szórakozóhelynél találták meg. A sírok a római periódusból, a középkorból és az angol polgárháború idejéből származnak.

Lady German közössége fontos tagja volt, testét az All Saints Church egy kiemelt helyén temették el, ahol általában csak papokat és előkelőségeket helyeztek nyugalomra.

A remetenőt élete egy pontján befalazták egy cellába, hogy minden energiáját az imádkozásra és elmélkedésre fordíthassa.

McIntyre szerint Lady German rossz egészségi állapotú volt, szeptikus ízületi gyulladás és előrehaladott szifilisz gyötörte, ami súlyos elváltozásokat okozott a testén.

Hiroshi Higuchi / Getty Images

A korszakban az eltorzulásokkal járó betegségekben sokszor isteni büntetést véltek felfedezni. Az sem volt ritka ugyanakkor, hogy az isteni kiválasztottság jeleként tekintsenek az ilyen rendellenességekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik