Tudomány

Egészségtelen a levegő több magyar településen

Romlott a levegő minősége több magyar településen is – írja az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye alapján. Kedden Putnokon veszélyes, Ajkán, Győrben és Sajószentpéteren pedig egészségtelen volt a levegő az NNK levegőhigiénés értékelése szerint, és kifogásolt minősítést kapott tizenkét további település. A hideg, szélcsendes és csapadékmentes időszak kedvezőtlenül hat a levegőminőség alakulására. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban javulás nem várható.

Franz Aberham / Getty Images

A kisméretű aeroszolrészecskék (hétköznapi nevén szálló por) rövid távon, magas koncentrációban légúti tüneteket, például légúti irritációt, köhögést, valamint szemirritációt, könnyezést okozhatnak. A krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők tünetei ilyenkor súlyosbodhatnak, és nőhet a légúti fertőzések kialakulásának kockázata. A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós nőkre, az idősekre, és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A szakértők azt tanácsolják, ők töltsenek minél kevesebb időt a szabadban, különösen a veszélyes vagy az egészségtelen minősítést kapott településeken, viszont a kedvezőtlen levegőminőség ellenére sem szabad megfeledkezni a belső légterek rendszeres, gyors szellőztetéséről.

A környezet és az egészség megóvása érdekében fontos lenne mellőzni a légszennyező tevékenységeket, elsősorban a helytelen fűtési módokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik