Tudomány

Több ezer éve elzárt barlangra bukkantak

Szakértők egy csoportja egy több ezer éve elzárt barlangban folytatott vizsgálatokat – írja az IFLScience. A kutatók 2015-ben kezdtek el gyanakodni, hogy egy korábban ismeretlen üregrendszer lehet a délkelet-spanyolországi Cañón de Almadenesben.

A barlang egyik különlegessége, hogy cseppkövein egy rég kihalt medvefaj karomnyomai láthatóak.

A Cueva del Arco barlangjában Ignacio Martín Lerma, a Murciai Egyetem munkatársa és kollégái végeztek expedíciókat.

Boy_Anupong / Getty Images Illusztráció.

Az üreg bejárata igen szűk, a több teremből álló barlang mennyezete viszont néhol 20 méter magas. Lerma szerint világra szóló felfedezésről van szó, a Cueva del Arco cseppkövei kivételesek, akad köztük 1 centiméter vastag és 3 méter hosszú is. A formációk évezredeken át fejlődtek a szinte páratlanul stabil környezetben.

A nyomok alapján a barlangban a barlangi medve (Ursus spelaeus) is megfordult. Az akár 3 méter hosszúra és féltonnásra is megnövő faj többnyire növényeket fogyaszthatott, és nagyjából 24 ezer éve pusztult ki. Az üregben talált karomnyomok azt bizonyítják, hogy ezen ősi állatok a véltnél délebbre is előfordultak.

A kutatók úgy gondolják, hogy a Cueva del Arco még sok felfedeznivalót tartogat. Éppen ezért azt tervezik, hogy folytatják a helyszín vizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik