Tudomány

Több mint egymillió éves műhelyt fedeztek fel

Egy új tanulmány szerint már nagyjából 1,2 millió évvel ezelőtt obszidiáneszközöket készíthetett egy ősi emberfaj egy „műhelyben” a mai Etiópia területén – írja a Live Science. Ezzel több mint félmillió évvel megelőzték az eddig legkorábbi rendszeres kőeszközgyártónak hitt fajt. Mivel magasfokú ismeretek és kifinomult készségek szükségesek hozzá, a kőeszközök módszeres és ismétlődő gyártása az úgynevezett műhelyekben az emberi faj fejlődésének kulcsfontosságú lépcsőfokának számít.

A leleteket a Melka Kunture nevű etiópiai régészeti lelőhelyen fedezték fel a kutatók. Összesen 575 tárgyat vizsgáltak meg, köztük 30 darab 11,5 cenetiméteres baltára hasonlító eszközt, amelyeket ásásra, kaparásra és vágásra használhattak.

Margherita Mussi, a La Sapienza Egyetem régésze és a tanulmány szerzője úgy gondolja, felfedezésük bizonyítja, hogy a korai emberfajok nem kiszolgáltatott, túlélni alig képes lények voltak, hanem meglehetősen okos és találékony személyek.

Stevica Mrdja / EyeEm / Getty Images (illusztráció)

A szakértők nem tudják pontosan meghatározni, melyik emberfaj készíthette az eszközöket, a közelben ugyanis a Homo erectus és a Homo heidelbergensis (heidelbergi ember) maradványait egyaránt megtalálták. A Homo erectus a legkorábbi ismert faj, amely a mai emberéhez hasonló testfelépítéssel rendelkezett, a heidelbergi ember pedig feltehetően a Homo sapiens és a neandervölgyi ember közös őse lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik